… in juni

wat springt eruit?

De tuin is altijd in ontwikkeling. Het is net alsof je getuige bent van een boeiende vertoning. Juni is zo’n maand waarin er zich ook weer van alles voordoet wat je verrast. Soms zijn het helemaal nieuwe verschijnselen, soms valt iets meer op dan het jaar ervoor. Erg leuk zijn bijvoorbeeld de bloeiende orchideeën. Ze zijn spontaan gekomen, deze inheemse soort. Zo weet je weer dat je met je tuin deel uitmaakt van een veel groter geheel.

op de voorgrond en achter de donkere bladeren van de Ligularia zijn de frisse kleuren van de orchidee te zien.

vanuit een ander gezichtspunt.

De koningsvarens hebben een prachtige plek. Vanuit de woonkamer gezien en vanaf het vlonderterras staan ze in een bocht van de vijver ’s morgens en ’s avonds in strijklicht afgetekend tegen de oever. Ieder jaar zijn ze groter en zie je meer zaailingen het palet versterken.

aan de overkant van de vijver staan de varens in het middelpunt

Eigenlijk is er zoveel te zien dat het onbegonnen werk is daarin een keuze te maken die andere te kort doet. Toch is dit jaar onze aandacht ook sterk getrokken door de witte pluimen van Persicaria Polymorpha. De Nederlandse naam klinkt niet zo elegant: varkensgras.

Steeds breder zijn de forse pluimen in het zicht.

Ook op grotere afstand wordt het oog getrokken naar het wit.


ondertussen, in de moestuin

Voor het eerst hebben we dit jaar de doperwtjes, peultjes en kapucijnders niet aan hangend gaas maar aan stalen matten laten opklimmen. Ze hebben het goed naar de zin.

de eerste peultjes zijn al weer gegeten.


Alles staat er prima bij.