Natuurlijk is er kleur in de herfsttuin. De verkleuring van het blad aan bomen en struiken, en niet te vergeten oeverplanten is een vanzelfsprekendheid. Gelukkig hebben wij ook een aantal mooie staaltjes van die herfstverschijnselen in de tuin. Maar er zijn ook andere dingen die kleur geven. Hieronder staan een paar voorbeelden daarvan. De foto’s zijn al weer verouderd: in een week verandert er veel door regen en wind.

Vanaf de overkant van de vijver zijn de koningsvarens heel goed te zien. De kleuren van deze varens trekken het hele jaar de aandacht. Ze hebben het goed naar de zin want ze breiden zich gestadig uit langs de oever. Helemaal links op de foto een deel van de wederik langs de vijver.
Hier is de wederik (Lysimachia clethroides) nog beter te zien.
De rode besjes van cornus kousa zijn zo vurig dat ze van grote afstand nog opvallen.
We dachten opnieuw dat we een wonderlijk verschijnsel in de tuin hadden aangetroffen. De bollen van de kaardenbol gaven op verschillende plaatsen in de tuin deze kleine groene blaadjes te zien. De redactie van Groei en Bloei gaf snel uitsluitsel: in een vochtig en warm najaar ontkiemen de eigen zaadjes in de bollen. De atalanta geniet er blijkbaar ook van.
Zo ver de herfst al is, toch kwam er vorige week nog een nieuwe bloem in de waterlelie tevoorschijn. Een kwikstaartje hopt van het ene lelieblad naar het andere. Blijkbaar is daar nog genoeg te halen voor hem of haar.