De grote border met de struiken, bomen en hoge bomen in oplopende opstelling, redt het zonder water geven.

Vanaf het vroege voorjaar wisselen de planten elkaar af met steeds weelderiger bloemen in wisselende combinaties van kleuren en vormen. Iedere dag is er wel weer een nieuwe ster te bewonderen die zich op eigen kracht een plek heeft verworven in het kleurenpalet. Je kunt je erover verwonderen dat dit magische proces gewoon doorgaat, ook al bereiken de temperaturen hoogtes die in Nederland nog nooit vertoond zijn.

Soms zijn de combinaties een beetje spannend, soms rustig, zoals hier, variaties op het thema lila.
Het bladerdek van de waterlelie wordt steeds dikker. Aan de buitenranden en op open plekken hier en daar springen blinkend witte nieuwe bloemen tevoorschijn.

Tussen de tegels, in het grind, langs de paden, overal slaan stokrozen hun slag in de zomerwarmte. Ze mogen er zijn!

Deze kleur is heel fris en vrolijk.

De borders redden zich dus zonder watertoevoer. Alleen nieuwe planten en struiken krijgen regelmatig met de gieter wat verfrissende ondersteuning. De vijver loopt bij langdurige droogte wel terug wat waterpeil betreft. Daar leggen we de slang dan wel eens in om bij te tanken. We vermoeden dat er een doorsijpeleffect uitgaat van die grote vijver middenin de tuin.

De moestuin is minder zelfredzaam. De grond houdt heel goed vocht vast maar tegen de lange perioden van droogte deze zomer is het niet te doen zonder hulp. We doen dat simpel: op het tegelpad de slang in een emmer, die loopt over zodat de paadjes onder lopen en dat is genoeg.

de bedden links zijn pas ontruimd: de kapucijners, doperwten en peultjes hebben plaats gemaakt voor jonge koolplantjes. Op de voorgrond rechts venkel, een minder succesvolle groente dit jaar.

onverwachte gasten

De vorige keer lieten we een foto zien van een voor ons volkomen onbekende plant. De vraag welke plant dat was, leverde geen oplossingen op. Daarom hebben we de redactie van Groei en Bloei gevraagd. Het blijkt een helmbloemachtige. Het duurde niet lang of de plant werd bezocht door een prachtige rups:

Dit is dan ook de rups van de helmbloemvlinder.

We hadden dit jaar nog niet de ijsvogel gezien. Tot gisteren er opeens twee op bezoek kwamen. De vijver levert blijkbaar heerlijke hapjes voor hen op want ze bleven maar turen en duiken.

Bovenin zo’n stengel heb je blijkbaar goed uitzicht.