De raadselachtige titel van dit bericht verwijst naar een gedicht van Cees Buddingh’: de Blauwbilgorgel. Hij schoot me te binnen toen kinderen tijdens een natuurfotografie workshop een blauwe kikker in onze vijver ontdekten. Die ontdekking en het enthousiasme van de kinderen daarover vormde toch wel het hoogtepunt van een prachtig weekend Brommels!

Brommels! is het festijn in Noordoost-Friesland waarbij de brommel (braam) centraal staat: www.brommelsfestijn.nl. Er zijn enorm veel activiteiten, zoals bramen plukken, wandel- en fietstochten en open tuinen. De Baanderij stond dit jaar voor het eerst in het programma als open tuin. We hebben meer dan honderd bezoekers gehad in twee dagen. Er waren zelfs bezoekers uit Drenthe en Overijssel die speciaal voor Brommels! naar Friesland kwamen. De bezoekers smeerden hun kijkje in onze tuin keurig uit over de lengte van de twee dagen zodat we heel veel mensen persoonlijk hebben gesproken. Het is altijd weer een genoegen het enthousiasme voor onze tuin te zien en ook nu waren er weer bijzondere vragen en nuttige opmerkingen waar we nog van nagenieten en ons voordeel mee gaan doen.

Er werd diepgaand onderzoek verricht.

Behalve open tuin was er nog een bijzonder evenement dat plaatsvond in onze tuin. Voor basisschoolkinderen was er een workshop natuurfotografie. Deze workshop werd uitgevoerd door fotograaf Bart van Kidzklix. (www.kidzklix.nl). Het was verbazend hoe lang Bart de kinderen met eenvoudige cameraatjes wist te inspireren allerlei opmerkelijke foto’s te maken.

Het hoogtepunt was toch wel de ontdekking van de blauwe kikker. Er was al eens bij een eerder opentuinenweekend door een opmerkzame geest gesignaleerd dat er een merkwaardig gekleurde kikker tussen al die groene in zat maar dat het echt iets bijzonders was, was tot ons in ieder geval niet doorgedrongen.

Consternatie op de oever. De blauwe kikker ligt te zonnen op het zand. Een prachtige positie om van alle kanten op de foto te komen.

Fotograaf Bart wist te vertellen dat het iets heel bijzonders is, zo’n blauwe kikker. Hij is blauw doordat geel pigment ontbreekt. Normaal zijn deze kikkers groen doordat ze blauw en geel pigment hebben. Door een genetische afwijking blijft dus alleen blauw over. Cyanisme heet het verschijnsel.

Het is maar net hoe het licht erop valt of hij ook heel blauw lijkt.

volledige overgave….

Het prachtige weer zou haast doen vergeten dat het nog maar kort geleden is dat er een behoorlijke storm over Nederland raasde. Toen zagen we op verschillende plekken schade ontstaan, met name vallende takken uit essen die het toch al niet zo best hebben met hun essentaksterfte. Nu zagen we in een gevorkte es een steeds grotere scheur ontstaan. De vraag of we na de storm een boomrooierij moesten bellen werd door de natuur zelf al beantwoord. Gelukkig geen andere schade of ongelukken.

De boom heeft zich keurig neergelegd tussen de brievenbus en het hek van de buurman in.