Na de warme droge zomer is het verfrissend om nu in alle weelderige groen de herfst te zien opdoemen. Je ziet het aan de vruchten die nu gauw geoogst kunnen worden, je ziet het aan de verkleuringen die her en der in het bladerdek tevoorschijn komen.

De kanteling naar herfstkleuren is toch al op veel plaatsten zichtbaar. Bruine en rode accenten krijgen steeds meer ruimte.

De mooiste gedaanteveranderingen zie je op het moment langs de vijvers. Vooral bij de grote vijver ontvouwt zich een prachtig palet aan roden en bruinen. Het is iedere dag weer anders.

De fruitbomen dragen nog vruchten. Prachtige appels, peren en zelfs een enkele door de kraaien over het hoofd geziene walnoot hangt nog te wachten op de pluk, Met extra aandacht volgen we de ontwikkelingen in de kweepeer. Vorig jaar hadden we een geweldige oogst aan de nog jonge boom. Dit jaar leek na een ongelukkige nachtvorst een veel minder royaal seizoen te volgen. Toch, als je nu kijkt, zie je nog behoorlijk wat van die grote peervormige vruchten hangen. De eersten zijn al weer verwerkt tot heerlijke frambozen-kweepeerjam, zoals door Gerda getipt in het artikel in De tuin op tafel van september. De herfstframbozen zijn er nog volop, zorgen voor een heerlijke smaak en de kweepeer geeft jam een stevig karakter. Een aanrader inderdaad. Verder hebben we de grote oogst aan kweepeer van vorig jaar vooral gebruikt voor het maken van membrillo, een soort kweepeerpasta die je krijgt door de vruchten in te koken. Heerlijk met een stukje pittige kaas.

Ik las in een recent boekje dat u confituur aanraadde van kweeperen met framboos. Heeft u daarvan ook het receptje?
Dag Xenia,
De tip voor de frambozen-kweepeerjam stond in De tuin op tafel van september. Een recept is een groot woord: wij hebben herfstframbozen en die zijn rijp ongeveer tegelijk met de kweeperen. De verhouding kweepeer- framboos wisselt dan ook wel eens wat maar is ongeveer fifty-fifty. Eerst de kweepeer koken tot ze zacht zijn, dan de frambozen erbij doen. Wij doen er ongeveer een derde deel suiker bij. Succes!
Gerrit